logotype”Geschiedenis” van “KENNEL VOM ESTHERLAGER” door Loes Haan-Ernst.

In 1965 leerde ik via mijn werk in Den Haag Jan Haan kennen. Hij had altijd verhalen over- en foto’s van zijn honden.
En zo is het gekomen… Ik verhuisde naar Waddinxveen en in 1967 zijn we getrouwd. Onderdeel van de huwelijksreis was…. de SV-Bundessiegerzuchtschau waar Bodo vom Lierberg zijn eerste VA titel kreeg.

Als een rode draad zou de Duitse herdershond, en al het gebeuren eromheen, door mijn verdere leven lopen.
In 1968 werd onze zoon Marcel geboren. Het eerste waar Marcel, met mij thuisgekomen, mee kennismaakte waren natuurlijk de honden. Nooit zal ik vergeten hoe die kleine baby uitgebreid besnuffeld en heel voorzichtig gelikt werd.

Inmiddels was Jan druk bezig om in Duitsland en Nederland keurmeester te worden. In 1970 was het zover, eerst SV Zuchtrichter en niet lang daarna keurmeester van de Raad van Beheer.

Fotograferen was naast de honden een grote hobby van Jan. De combinatie van deze hobby’s was ideaal. Vele honden kreeg hij voor zijn lens en dit leidde tot het houden van lezingen met diabeelden. Een filmcamera werd aangeschaft zodat er ook bewegende beelden vertoond konden worden. In al zijn hoedanigheden werd de Duitse Herder door ons op het celluloid vastgelegd. Het plakwerk van de films en het geluid was voor mijn rekening. Zo werden geboorte, speuren, appèl, manwerk, schapenhoeden, lawinehond en niet te vergeten de hond in het gezin, filmbeelden waar menigeen van heeft genoten.
De ster in de lawinehond film was de door ons gefokte Genoveva (Bianca van Joscosal x Lido von der Wienerau) die ook werkelijk in Oostenrijk dienst deed.

In 1971 kwam er weer gezinsuitbreiding een meisje dit maal en natuurlijk kreeg zij de naam Esther.

Inmiddels was ook het buitenland erg in Jan zijn keuringen en lezingen geïnteresseerd.
Daar ik altijd tijdens de keuringen het schrijfwerk deed en bij de lezingen de projectors bediende was het vanzelfsprekend dat ik mee ging. Duitsland, België, Finland, Spanje, Portugal, Maleisië, Indonesië, Zuid Afrika, Nieuw Zeeland, Singapore en de Filippijnen al deze landen hebben wij mogen bezoeken. Iedere keer weer was ik verbaasd over de wereldwijde populariteit van onze Duitse Herder.

Onder tussen werd er ook nog gefokt. Vaak werden reuen gebruikt die de top nog niet bereikt hadden. Nico vom Haus Beck, Frei v. d. Gugge, Marco v. Cellerland, Dick v. Adeloga, Grando v. Patersweg, Jupp v. d. Hallerfarm, en Dingo v. Haus Gero om er een paar te noemen.
Uit de combinatie Jutta vom Estherlager x Marco v. Cellerland werd Mike geboren. Mike behaalde in de Junghundklasse op de SV-Bundessiegerzuchtschau 1972 een 5e plaats onder Walter Martin. 5 Jaar later zou Tirass vom Estherlager een Dick v. Adeloga zoon een 25e ZG lopen bij Günther Köllges. 1983 behaalde Bianca vom Estherlager haar kampioenstitel in Singapore en werd daar tegelijk “hond van het jaar”.
Esther vom Estherlager werd in maart 1983 geboren deze dochter van Gitta v.d. Talquelle x Ilk v. Haus Gero zou veel voor ons gaan betekenen. In 1984 werd zij 14 maal uitgebracht en bezette 7 maal de 1e plaats.

In maart 1985 kwam Jan plotseling te overlijden.
Drie jaar gaf ik mezelf om aan te tonen dat ik onze hobby alleen kon voortzetten.

Met de inmiddels 2 jaar oude Esther werden clubmatches bezocht en al snel was haar Uitmuntend binnen.
Na een bezoekje aan Illo v. Bergmannshof wierp zij in juni 1987 het “N” nest.
De uit dit nest geboren “Nooby” zou de opvolgster van haar moeder worden.

De eerste maal dat Nooby in de gebruikshondenklasse werd uitgebracht was in België ze kreeg daar de tweede plaats met Uitmuntend onder keurmeester Jean Leysen.
Zij werd vakkundig voorgebracht door de internationaal zeer bekende Jac Brouwers. Deze combinatie was voor herhaling vatbaar.
Weer bracht de Duitse Herder iemand op mijn pad die veel voor mij zou gaan betekenen.
Jac werd niet alleen Nooby’s vaste voorbrenger maar ook mijn levenspartner.

We schrijven januari 1990, er zou dat jaar veel veranderen.

Jac had zijn eigen kennelnaam “Vom Haus Katsboghte”.
In zijn jonge jaren is Jac hoofdzakelijk in de africhting bezig. Vooral bij de KNPV is hij erg actief. In 1968 stapt hij definitief over naar de VDH en in dat jaar fokt hij ook zijn eerste nest.
Al gauw gaat zijn hart uit naar het “voorbrengen”. Hoogte punten uit deze carrière zijn toch wel de VA teef Xandra vom Haus Hanne, V6 Hatto vom Haus Hagendoren, Jugend Siegerin Xena vom Wildsteigerland, JH klasse SG5 Alien vom Hühnegrab, V21 Lexas vom Haus Hanne en dan natuurlijk de resultaten met Elan en Mike niet te vergeten. Toch blijft de africhting een belangrijk onderdeel want bijna alle eigen honden worden door Jac zelf afgericht.
In maart 1990 werd uit de combinatie Don vom Adelplatz en Cilly van der Herderskring het “B” nest geboren. Berry (ZG2 JH klasse KCM), Basko (SG 21 JH klasse BSZS - VA Japan) en vooral Bill (Vlaamse Winner – Zweeds Kampioen – U 3 KCM) laten de daar op volgende jaren regelmatig van zich laten horen.

Juni 1990. Verhuizing naar Tilburg de schoonste stad van het land.
Er wordt besloten om samen met de kennel naam “Vom Estherlager” verder te gaan.
In januari 1992 wordt het laatste Vom Haus Katsboghte nest geboren.

Nooby en Cilly zijn de teven waar we mee verder fokken en in 1993 wordt Ute vom Endebruch gekocht om hun plaats over te gaan nemen.
In 1996 krijgt Ute een nest van onze reu Haswin vom Haus Hanne. Uit dit nest wordt “Essie”aangehouden. Uit de combinatie Essie x Uri vom Amulree wordt Kelly aangehouden.
Kelly krijgt haar eerste nest op 1 januari 2003. Onze reu Elan van de Herderskring is daarvan de vader. Hun dochter Patu zal nu de gelederen gaan versterken.
Uit de daarna drie opeenvolgende nesten van Essie hebben we alleen reuen gehouden.
VA Orbit von Tronje zoon Mike, VA Ghandi vom Arlett zoon Onyx en VA Hill vom Farbenspiel zoon Rik. Zij zijn de reuen die, op dit moment, onze kennelnaam hoog houden.
Ook Uhrak vom Breustedterhof zoon van Mike x Lotus vom Breustedterhof gaat daar zijn steentje aan bijdragen.

Elan van de Herderskring, geboren 31 maart 2000, wordt op de leeftijd van 10 maanden oud door ons samen met Chris van der Post gekocht. Chris en Jac zochten een opvolger voor Lexas vom Haus Hanne. Jac had Elan al van pup af aan op het oog en hoewel Elan krom loopt van de groeipijn wordt toch besloten om hem te kopen. Chris neemt hem mee naar huis om hem doelgericht te voeden en te trainen. Zijn eerste SV-BSZS is in 2001 waar hij in de Jugendklasse 31e SG behaald. In 2003 wordt hij Kampioen op de KCM en in 2004 op de SV-BSZS V 9. Elan is dan ook al Champion of the UK en heeft dit behaald met Paul Bradley. Paul is dan, samen met Chris en Jac, mede-eigenaar van Elan. In augustus 2005 komt de eerste V-Auslese titel binnen deze VA 2 wordt behaald in België. De tweede Auslese titel komt in oktober uit Zwitserland op de Siegerschau daar wordt Elan VA 3. Diezelfde maand wordt er voor het eerst een “Siegerschau” voor Duitse Herders in Engeland gehouden. Elan wordt hier met vlag en wimpel “Sieger”.

Mike vom Estherlager wordt bijna een jaar na Elan geboren n.l. op 29 maart 2001.
Dit is de “tweede” Mike. Nu weten we dat we zijn naam niet zo hadden moeten spellen want in deze moderne tijd van internet komt de “eerste” Mike uit 1972 nogal eens opduiken.
Mike heeft een fantastische staat van dienst. Zijn allereerste clubmatch begon toen hij amper 8 maanden oud was en hij nam gelijk de eerste plaats in zijn bezit. In 2002 op de SV-BSZS ging hij met een 43e SG naar huis.
Jac en Chris werken samen aan de africhting. Zo wordt het VZH diploma door Chris behaald. Jac doet het UV examen en VH I en Chris maakt het af met VH II en SchH III. In 2003 wordt Mike voor het eerst op de SV- BSZS in de Gebrauchshundeklasse uitgebracht. Chris doet het pakwerk en Jac loopt met Mike naar een 35e V. In 2004 wordt Mike reserve kampioen op de KCM. De SV-BSZS wordt dat jaar een groot succes weer doet Chris het pakwerk en Jac loopt samen met Mike naar een prachtige 3e V achter 9 VA honden. Daarna lopen zij nog 8 x 1e V/U, 5 x 2e V/U en 1 x een 4e V/U. Voor de 2e maal wordt Mike reserve kampioen op de KCM in 2005. Als hij 2e en 4e wordt lopen er alleen Auslese honden voor hem. Met de SV-BSZS 2005 in het vooruitzicht ziet dit alles er veel belovend uit. Ook de keurmeester die Mike daar zal moeten keuren heeft hem reeds een 1e en 4e V gegeven. Met de verwachtingen om tenminste de plaats van 2004 te willen evenaren zijn we met het “Team Estherlager” naar Ulm getogen. Op donderdag nadat ze de afspraak voor het manwerk hebben gemaakt lopen Jac en Chris de keurmeester tegen het lijf. Na de formele beleefde uitwisselingen laat hij hen weten dat Mike’s plaats van vorig jaar zeker niet geëvenaard zal worden daar Mike als dekreu te weinig gebruikt is Punt.
Als een mokerslag kwam deze mededeling bij ons aan. Wat nu?
Na de eerste teleurstelling te boven zijn gekomen besluiten we dat Chris toch met Mike pakwerk gaat doen. Ook de standkeuring zal gedaan worden om de nakomelingengroep van Orbit von Tronje niet te benadelen (Mike is tenslotte de hoogst geplaatste Orbit zoon).
Als Jac, die direct met Mike achter Orbit loopt, het allerbeste uit Mike haalt zijn alle camera’s tijdens dit gebeuren op hem gericht ook de aandacht van het publiek spreekt voor ons boekdelen. De keurmeester ziet het helaas anders. Mike wordt teruggetrokken. Dit is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis

De KCM 2004 was een groot succes voor onze kennel.
Hieraan werd voor het eerst deelgenomen aan de Kennelgroepen.
Dankzij Mike, Maruz, Rik, Quila en Qai behaalde Kennel Vom Estherlager de 1e plaats.

Ook met de gekochte teven, Pepper vom Breustedterhof, Baya vom Hennegauland en Kopie von Tronje, worden goede resultaten geboekt. Al deze honden zijn door ons als pup aangekocht.
.
Pepper wordt geboren op 2 september 2000. Deze dochter van Lexas vom Haus Hanne x Terra vom Bisschofsheim wordt in juni 2002 aangekeurd en twee maanden later op de Kampioenschapsclubmatch de Kampioene van de klasse 18 tot 24 maanden.
Van het Q en T nest vom Estherlager is zij de moeder en Mike de vader.

Baya vom Hennegauland geboren 13 oktober 2002. De eerste nakomelinge van Mike. Haar moeder Vonda vom Wolfweg is in Belgisch bezit en Baya heeft dus een Belgische stamboom. Ernst Jacob is de mede-eigenaar en houder van Baya. Ernst heeft Baya afgericht.
Baya werd op de KCM 3e ZG in de Jeugdklasse.

Kopie von Tronje geboren 7 november 2002. In Duitsland gekocht, haar roepnaam is Kyra, en haar hebben we samen met Wim de Hoogt en ook hij heeft haar afgericht. Kopie is een dochter van Hill vom Farbenspiel x Olivia von Aducht.

De door ons gefokte Quila vom Estherlager geboren 15 april 2003 dochter van Mike en Pepper wordt door Jonneke den Haan afgericht. Jonneke is ook de mede-eigenaar. Quila heeft op de KCM 4e ZG gelopen in de Jeugdklasse.

Onze jonge teven Ute vom Estherlager (Maruz vom Estherlager x Karat’s Ulk) en
Uri von der Brucknerallee (Yak vom Frankengold x Olivia von Aducht) zullen in de toekomst vast ook wel van zich laten horen.

November 2005

Afkortingen:
VDH = Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse Herdershonden
SV = Verein für Deutsche Schäferhunde
KCM = Kampioenschapsclubmatch
BSZS = Bundessiegerzuchtschau
ZG = Zeer Goed
SG = Sehr Gut
U = Uitmuntend
V = Vorzüglich
VA = Vorzüglich Auslese
VZH = Verkeerszekere hond
UV = Uithoudingsvermogen
VH = Verdedigingshond
SchH = Schutzhund

2019  Estherlager.com   KvH